Towary i usługi objęte są kodami z Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU). Obecny system stawek VAT oparty jest na PKWiU z 2008 roku. O zmianie klasyfikacji towarów i usług i uproszczeniu systemu stawek VAT mówiło się już od jakiegoś czasu. Towary i usługi przez długi okres czasu były klasyfikowane według PKWiU 2008 i PKWiU 2015.
Zmiana przepisów nastąpiła od 1 listopada 2019.
Na czym polega uproszczenie stawek podatku VAT?
Z założenia wprowadzenie nowej matrycy stawek VAT ma na celu zapewnić przejrzystość i uproszczenie w stosowaniu przepisów. Dzięki zmianom można zauważyć, że w nowych załącznikach nr 3 i nr 10 do ustawy o VAT znajduje się obecnie o wiele mniejsza ilość towarów i usług.
Porządkowanie obniżonych stawek VAT odbywało się według założeń na zasadzie tzw. “równania w dół”, a więc obniżania stawek VAT. Tylko nieliczne towary zostały objęte podwyższonymi stawkami VAT.
Przykłady obniżonych stawek VAT
W efekcie wprowadzanych zmian obniżone stawki podatku VAT objęły następujące grupy towarów:
- wyroby ciastkarskie z 8% lub 23% na 5%,
- owoce tropikalne i cytrusowe z 8% na 5%,
- pieczywo o wydłużonej przydatności do spożycia z 8% na 5%,
- zupy, buliony, żywność homogenizowana z 8% do 5%,
- musztarda, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek) – z 23% do 8%,
- produkty dla niemowląt i dzieci z 8% do 5%,
- artykuły higieniczne z 8% do 5%.
Przykłady podwyższonych stawek VAT
Dla zachowania równowagi budżetowej wprowadzono na niektóre towary podwyższone stawki VAT:
- drewno opałowe z 8% do 23%,
- lód do celów spożywczych z 8% do 23%,
- skorupiaki, mięczaki, bezkręgowce (np. małże, ośmiornice, homary, ślimaki, ostrygi) z 5%, z 8% na 23%.